Lite tankar om modellflyg

Hej på er alla flygare nya som gamla och ett speciellt välkommen till dig som funderar på att börja med denna hobby. Här följer lite funderingar för att hjälpa dig på vägen.

Vad är då modellflyg egentligen?
Enkelt sagt är det en planka som är lagd rakt efter golvet sen är det två korslagda plankor ovanpå den, åsså har dom satt en motor längst fram, satt fast ett par servon och sen en radio som dom försöker att styra allt med. Allt som oftast så går det bra men då det inte gör det, det är då man ser folk gå omkring i långgräset letandes saker som en gång satt på denna planka.

Sen finns det personer som gillar aspekten med att grejen man flyger med ska se ut som ett riktigt flygplan (som den som skriver just nu). Man kan lägga ner flera timmar, år och sambos, katter, hundar  ja allt möjligt kan ge upp, men då man står med sin modell och ser den för första gången ta sig upp mot skyn, DÅ känner man att man lever.

Hur funkar det oftast i en flygklubb?
Jag ser det som att vi är ett glatt gäng som har samma intresse och vi flyger, träffas, pratar, det blir mycke prat, fast inte som allt som oftast som man kan tro om flyg och allt det, det är som en syjunta för damerna eller tjejerna (om det nu är nån skillnad). Vi pratar om livet, vi dricker kaffe, ja allt möjligt och det händer att vi flyger också.

Men som sagt det som är så underbart med denna hobby är att alla åldrar passar ihop eftersom vi har ett gemensamt intresse som förenar oss.

För att sammanfatta, vad handlar denna hobby om, hur ska man uttrycka det enkelt?
För min del så gäller det i mycket att få se om den modell som jag har byggt under vintern flyger som den ska, men för dom flesta andra handlar det om att flyga och kunna utföra dom manövrar, oftast mer avancerade, som en fullskala modell kan.
Men det är svårt att beskriva en känsla, hur det känns när det är jag som styr, jag som bestämmer vart modellen ska ta vägen och vad den ska utföra (i alla fall oftast).

Vad ska jag då säga för att få dig som är intresserad att vilja börja?
Ett litet tips, kom förbi en kväll till fältet och kolla in, fråga, prata, känn dig för och prova ett pass med vår skolflygkärra. Det är ett billigt sätt att få testa på, känna känslan att spaka ett flygplan, att se hur vind och allt runt omkring påverkar maskinen i dess färd i lufthavet.

Vad behöver du då för att börja?
Det behöver inte alls vara avancerat, du kan börja med att köpa en liten eldriven maskin som kostar 300 kronor och ha fruktansvärt kul. Vill du lägga ut lite mer pengar och känner att detta är nåt du vill satsa på så köper man en trainer (oftast en högvingad modell) som är en förlåtande modell.
El- eller metanolmotor det beror på vilket man känner för, som jag ser det så spelar det egentligen ingen roll. Det kan vara enklare med El då man stoppar man in acken och sen är det ”bara” att flyga. Med metanol så är det lite mer avancerat då man har en motor man ska ställa in, men så fort den är injusterad så går dom som klockor och behöver oftast hemskt lite underhåll.
Dagens moderna motorer är också hemskt lätta att ställa in så det är inget som ska avskräcka dig från att fundera på metanol. Det som är fördelen med en Metanol motor är ju förstås att du inte behöver vänta på att batteriacken laddas utan man bara tankar åsså upp i luften igen. Du bör dock tänka på att kolla så det finns ström i radio och mottagare, utan det så går det illa. Själva flygningen är det dock ingen skillnad på.
Jag rekomenderar att du kanske flyger ett par lektioner med vår skolkärra så du får in lite vana, sen så kan du fundera på vad du ska skaffa för modell. Då är det också oftast lättare att veta vad du vill ha samt att du har fått goda råd och tips från Läraren kring vad man ska tänka på.
När du vet vad du vill ha så då är det enklast att skaffa en modell av typen ARF(Almost ready to Fly) vilket betyder att det är litet som återstår för att få modellen i luften. Du monterar motor, servon och i dom flesta fall limmar du ihop vingarna, sätter fast fena och stabbe samt monterar landningsställ. Sen brukar det var så gott som klart.

Vad är nästa steg?
När du känner att du kan denna modellen då kan du börja fundera på vad som ska bli nästa projekt och tro mig den tanken kommer ganska fort. Det är då du ska fundera på om du vill ge dig i kast med att bygga din egen modell, från starten som jag med balsaflak och pinnar, eller så kan du göra som den vanlige flygaren och fortsätta köpa ARF och flyga så det ryker.
Allt detta beror på vilken väg du vill ta med flygandet.
Nnu kommer jag att ta upp det tråkiga som händer alla modellflygare och det är lika bra att vara ärlig och säga det. Du kommer att krasha din fina modell förr eller senare, det är en oskriven lag. Det enda som är lite osäkert är när och hur hårt. Då det händer kan det vara bra att ha lite byggvana och ha testat att bygga ihop en modell från grunden för då vet du hur den såg ut inifrån och du vet då oftast hur den kan lagas. För det mesta går att laga oberonde av hur den ser ut om du har tålamod och material. Men misströsta inte det finns alltid nån klubbmedlem som kan hjälpa till, det är det samvaron i klubben är till för, du får stöd (kan vara bra då ens fina modell ser ut som stickor och strån) och en hjälpande hand.

Detta hoppas jag har gett dig lite att fundera på, för som sagt det är sjukt roligt att flyga, även om jag personligen tycker det är minst lika roligt att bygga.

Jag hoppas vi ses i sommar eller för den delen inomhus i vår inomhushall. På vår webb finns mer info om vart den lokalen ligger och det finns en karta till vår fina flyganläggning utomhus.

Sist men inte minst var inte rädd för att fråga. ingen fråga är dum, ingen fråga är för stor eller för enkel. Fråga, det är det vi som klubb är till för.


Med flygglada hälsningar,
Thord Jonsson